צילום ורטיקלי וההשפעה שלו על שיווק בוידאו

בשנים האחרונות הוידאו הפך לחלק אינטגרלי של כל אסטרטגייה שיווקית. העלייה בשימוש בוידאו מתבטאת בעיקר בעלייה בפופולאריות של פרסום וידאו באינסטגרם. פרסומות ב-stories מאפשרות לכם לקפוץ ישר לראש ה-feed של המשתמשים. הפופולאריות העולה של האינסטגרם (מ-250 מיליון משתמשים ביוני 2017 ועד- 500 מיליון משתמשים בינואר 2109) יחד עם הצורך לתפוס את תשומת הלב של המשתמש בצורה אפקטיבית יצר ז'אנר חדש שנקרא צילום ורטיקלי, שלא השאיר הרבה ברירות לפייסבוק ויוטיוב שגם החלו לאפשר העלאת תכנים בפורמט הזה, שאפשר בהחלט לומר עליו שהוא הטרנד הגדול של 2019

מה זה צילום ורטיקלי?

כשהוידאו התחיל את דרכו באינטרנט, הוא התחיל בצילום מאוזן וזה היה הגיוני- המטרה היתה לחקות את מסך הטלויזיה. אך כשהמובייל הגיע, הכל התהפך. מאז הולדת הסמארטפון, החלה המלחמה בין צילום ואטיקלי למאוזן. בשנותיי כעורך וידאו, לא היה דבר ששנאתי יותר מצילומים שנעשו בורטיקל(צילום במאונך). צילום ורטיקלי הוא צילום שמייצר תמונה גבוהה ולא רחבה. כלומר, במקום שהרזולוציה שלו תהיה 16:9 היא תהיה 9:16. מצלמות נועדו לצלם לרוחב. ע"י סיבוב המצלמה לצד, צלמים משיגין צילום מאונך שמגביל את רוחב השדה. מדובר בתופעה שהרגיזה הרבה מאוד עורכי וידאו, כי בסופו של דבר היא גרמה לנו לעבוד יותר קשה, בשביל להסתיר את הפסים השחורים בצדדים. אפילו נעשה סרטון מיוחד בנושא:

וידאו ורטיקלי מנצח 

הסמארטפון הוא שער הכניסה לרוב משתמשי האינטרנט ברוב הזמן ולכן כבר אי אפשר להתעלם ממנו. היום כבר אין ברירה אלא להודות – כשמדברים על שיווק בוידאו, הורטיקל ניצח והוא כנראה הולך להישאר פה לפחות לעוד כמה שנים. לא רק שהוא ניצח, בעיקר בעקבות ולוגרים שהתחילו לצלם בצורה כזו, צילום ורטיקלי הפך לזוית מועדפת בצילום פרסומות וידאו לרשת ומסגנון צילום מיוחד ושונה, הוא הופך יותר ויותר לשפת הצילום החדשה. ממש עכשיו טינדר הודיעו שהם מוציאים סדרת "בחר הרפתקאה" בשם Swipe Night – הפרק הראשון יעלה ב- 6 לאוקטובר. כל פרק בן חמש דקות כזה יצולם בצילום ורטיקלי.  בעולם ה- Mobile first הפופולאריות של פרסומות קצרות וורטיקליות עולה בקרב המותגים השונים ובעיקר כי הם פשוט מספקים את חוויית המשתמש הכי טובה לצופים במובייל. רוב מצלמות הוידאו החדשות מאפשרות כבר צילום HD ורטיקלי. בעקרון זה פשוט  לסובב אותם ב- 90 מעלות, אבל חשוב שגם המוניטור שלהם יוכל להסתובב בצורה כזו.

יתרונות הצילום הורטיקלי

  • ככל שהשימוש במובייל עולה, אנחנו צריכים להתאים את עצמנו אליו יותר ואין מה לעשות- אנשים לא מוכנים לסובב את הסלולר שלהם למאוזן. הצפייה בורטיקל, יותר נוחה בעיקר כי היא מאפשרת גישה נוחה לכפתורים הסלולר.
  • הצילום הורטיקלי גם יוצר יותר ריכוז באובייקט המצולם. כאשר אנו צופים בצילום אנכי, אנו נחשפים גם לרקע של האובייקט המצולם, שלעיתים יכול להסיט את תשומת הלב שלנו מהאובייקט המצולם. בצילום ורטיקלי אין מקום לרקע בתמונה. אנחנו רואים רק את האובייקטים המצולם. ללא ספק הצילום הורטיקלי נותן יותר כבוד לאדם מאשר לתפאורה.
  • אדם המדבר אלייך ומצולם בצורה ורטיקלית משדר שהוא מדבר אלייך בצורה ישירה , סיטואציה שדורשת ממך לתת את אותה תשומת לב חזרה.
  • רוב הצפיות בוידאו נעשות בסלולאר שבה נצפה בוידאו.
צילום נוף ורטיקלי - וידאן-תג

מתי בכל זאת מומלץ לצלם במאוזן?

ישנם פלטפורמות שצילום מאוזן, עדיין עובד בהם טוב כמו טוויטרף ששם אין בכלל את אפשרות לצפות במאונך ויוטיוב, שהגולשים שלו מוכנים להטות את הסמארטפון שלהם לצורך צפייה בוידאו ארוך.

בעקרון צילום מאוזן ישמש אתכם נכון כאשר תרצו להראות יותר מהרקע של או בצילום נופים. גם מדריכים יכולים לעבוד טוב בפורמט הזה. מה שבטוח הוא שלמרות שאנחנו צריכים להעדיף וידאו מותאם למובייל, אנחנו לא יכולים לזנוח את הצילום המאוזן.


תוכנת העריכה פרימייר מצטרפת למסיבה

אם אתם מבקשים להמיר סרטון מאוזן לסרטון ורטיקלי, זה כבר לא כזה סיפור. תוכנות עריכה כבר מתאימות את עצמן לעולם החדש. למשל תוכנת העריכה הפופולארית פרימייר שהכריזה לאחרונה על כלי חדש בשם  Auto Reframe, שיכול בעזרת בינה מלאכותית להתאים את הרזולוציה של הסרטון לרזולוציה המבוקשת. היופי בכלי הזה הוא שבעזרת בינה מלאכותית התוכנה מזהה את הפעולות בפריים ולא פשוט חותכת ע"י הגדרת נקודת מרכז. כלי ה- Auto Reframe אפילו יקטין ויזיז את הטקסט כך שהוא תמיד ייכנס לפריים

ההתנגדות בשוק לצילום הורטיקלי – Quibi

אז יש כאלה שנמאס להם מהטרנד הזה שנמשך יותר מידי זמן ואת ההתנגדות הראשונה אנחנו רואים עם אפליקציה ממש חדשה שנקראת Quibi.  מדובר בשירות סטרימינג לסרטונים קצרים (בדר"כ 7-10 דקות), שנועד לצפייה בסלולאר. הייחוד באפליקציה הזו, היא שהיא תאפשר למשתמשים את היכולת לצפות בסרטונים בפורמט ורטיקלי או אנכי – לפי בחירתם. נכון לעכשיו 175 תכניות חדשות מתוכננות לשירות הזה והכוונה היא לשחרר לפחות 3 שעות של תוכן בכל יום. השירות החדש מתוכנן לעלות ב-6 לאפריל 2020 וכנראה יהיה בתשלום סמלי. הנה הטריילר שלהפם כפי שעלה בטוויטר Quibi אומרים שהחזון שלהם הוא לאפשר לכולם לצפות בוידאו ללא אפלייה בין העדפות הצפייה של כאלה מול אחרים. האם תהיה להם השפעה ממשית? זה דבר שנצטרך לחכות כדי לגלות, אבל כבר עכשיו הם הצליחו לגייס כוכבים רבים לשורותיהם כמו סטיבן שפילברג, ביל מארי ועוד, כך שהשפעה בטוח תהיה להם.

טיפים לצילום ורטיקלי נכון

צילום ורטיקלי של בית - וידאו-תג
  •  
  • השיטה הכי טובה לצילום ורטיקלי, היא פשוט להפוך את המצלמה. אל תצלמו רגיל ואז תעשו crop בצדדים. להחזיק את המצלמה בצורה ורטיקלית ירגיש לכם מוזר בהתחלה, אבל אתם תתרגלו לזה.
  • הרזולוציה הרשמית של צילום בפורמט הזה הוא 9:16. אם אתם יכולים להוציא את הסרטון מתוכנת העריכה בפורמט הזה, זה הכי טוב. אם לא, אתם צריכים שהסרטון יהיה לפחות 1080X1920, אבל צריך לקחת בחשבון שיתכן ויהיה חיתוך קטן בתמונה הסופית.
  • שימו לב שהאובייקט לצילום שלכם נמצא במרכז הפריים.
  • חשוב לזכור שככל שהמצלמה יותר קטנה קשה יותר להחזיק אותה יציבה, על אחת כמה וכמה כשאתה מצלם במאונך. היום ניתן לקנות סטבילייזרים שמאפשרים תפיסה של המצלמה גם במאונך.

  • שימו לב שאתם לא משאירים חלל מת גדול מידי (Head room) מעל הראש.

  • לא כל אובייקט ניתן לצילום במאונך. בעקרון ניתן לצלם בני אדם, אבל צריך לקחת בחשבון שאם האובייקט המצולם עושה תנועות פתאומיות, יהיה קשה לתפוס אותם בפורמט הזה. נסו למצוא אלמנטים ורטיקליים בקומפוזיציה שלכם, שמצדיקים צילום ורטיקלי.

  • קחו בחשבון שכאשר הצילום שלכם ישודר במכשירים מרובעים המשדרים ברזולוציית 4:3, חלקים מסויימים בשוט ייחתכו לכם.

לסיכום

השאלה האמיתית היא לא האם להשתמש בצילום ורטיקלי או מאונך. השאלה היא מתי להשתמש בכל אחת מהשיטות. תבדקו באנליטיקס של האתר והרשתות החברתיות שלכם. אם רוב הכניסות שלכם מגיעות מהסלולאר, אתם בהחלט צריכים לשקול להתחיל צילום ורטיקלי לסרטים שלכם. .  בכל אופן,  לא צריך לדאוג יותר מדי. הצילום הורטיקלי כנראה לא ישתלט על העולם (לפחות לא כל עוד העיניים שלנו ישארו אחת ליד השניה ולא אחת מעל השניה). הקולנוע והטלויזיה ימשיכו להיות פנורמיים, וחשוב לזכור שיחד עם ההתפתחות של הסלולאר, ישנה גם התפתחות המשקפיים הדיגיטאליות או כל המכשירים למציאות מדומה ו-3D, שתמיד ישארו אנכיים.

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

צרו קשר